РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Полжавчиња со ореви

Прекрасен десерт кој одлично се комбинира со чај или кафе.

Потребно:

За тестото:

  • 500 гр брашно
  • 1 јајце
  • 25гр свеж квасец
  • 50мл зејтин
  • 2 лажици шеќер
  • 300мл млеко

За полнењето:

  • 200гр мелени ореви
  • 12 лажици млеко
  • 6 лажици шеќер
  • 1 ванилин шеќер
  • Малку рум
  • 2 лажици лебни трошки

За преливот:

  • 250мл млеко
  • 2 лажици шеќер
  • 1 лажичка ванилин шеќер

Подготовка: Ставете го свежиот квасец во шолја и разматете го со малку тоопло млеко. Додадет еедна лажица брашно, малку шеќер и сол. Покријте и оставете квасецот да најдојде. Во брашното, додадете го јајцето, шеќерот, маслото, надојдениот квасец и замесете тесто, полека додавајќи го млекото. Покријте го и оставете го на топло да нарасне. За подготовка на смесата за полнење, ставете го млекото да зоврие заедно со шеќерот и ванилиниот шеќер. Потоа додадете ги оревите и лебните трошки. Добро измешајте, па додадете го румот.

 

Тестото развлечете го во форма на правоаголеник. Распоредете ја смесата за полнење по целата површина на тестото. Свиткајте го тестото во ролат и исечете на кругови со дебелина од еден сантиметар. Ставајте ги во тавче, претходно обложено со хартија за печење. Рерната загрејте ја на 200 степени и печете ги 15 до 20 минути. За подготовка на преливот, загрејте го млекото со шеќерот и ванилиниот шеќер. Со него прелијте го убаво секое полжавче и тоа веднаш штом ќе бидат печени, бидејќи жешки подобро ќе го впијат преливо. Добар апетит!