РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: “Сармички“ од модар патлиџан

Искористете го периодот на модар патлиџан и подговете го овој вкусен оброк во кој со сигурност ќе уживаат и децата. 

Потребно:

  • 6 помали модри патлиџани
  • 300гр моцарела
  • 300гр кравји кашкавал
  • 200гр спанаќ (може и замрзнат)
  • 6 парчиња сланина
  • Сол, бибер, оригано

За доматниот сос:

  • 1 главица кромид
  • 500гр домати
  • 3 чешниња лук
  • 1 лажичка шеќер
  • 50мл масло
  • Зачини по желба

Подготовка: Модриот патлиџан се сече на ленти, се реди во тавче на хартија за печење, се посолува и се пече во рерна на 200 степени, неколку минути. Се вади од рерна и температурата на рерната се намалува на 180 степени. Филот се подготвува така што се пропржува сланина да стане крцкава. Се вади сланината, се додава во тавата уште малку масло и се пропржува спанаќот (може и не морате претходно кратко да го обарите). Во друг сад се мешаат изренданиот кашкавал, моцарелата, ориганото, а потоа и исечканата испржена сланина и спанаќот. Добро измешајте. Потоа, во секоја лента испечен модар парлиџан се става до филот и се прават ролнички. Се редат во тава, а остатокот од филот се прелева преку нив. Се пече во веќе згреаната рерна, неколку минути. Доматниот сос се подготвува така што на масло се пропржува исечканиот кромид, лукот, па по некоја минута се додаваат доматите кои може да се изрендаат или да се исечкаат поситно, без лушпа. Се додава шеќерот и зачините. Се вари неколку минути, а потоа топол се прелева врз веќе испечените ролнички. Добар апетит!