РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Шницли во бело вино со њоки

Пржените шницли во бело вино со њоки ќе им се допаднат на сите. Брзо се подготвуваат, вкусни и содржат квалитетни состојки, а тоа е се што ни треба за добар оброк.

Потребно:

  • 500 гр замрзнати њоки од компири
  • 50 мл маслиново масло
  • 400 гр шницли
  • 100 гр моркови
  • 80 гр кромид
  • 150 гр црвени пиперки
  • 75 гр праз
  • 50 мл бело вино
  • ½ лажичка сол
  • ¼ лажичка мелен црн пипер
  • 1 лажица сув зачин
  • 1 сечкан домат
  • 150 гр тиквички

Подготовка: Морковите и тиквичките исечкајте ги на стапчиња, кромидот на кришки и празот на кругови. Гответе ги њоките во малку солена вода, исплакнете и исцедете ги. Месото се пече додека не добие убава боја. Додадете маслиново масло, моркови и кромид во тавата во која се печело месото. Се пржат 2-3 минути и се додаваат тиквичките и празот. Пржете уште две минути. Сипете го виното, посолете, додадете бибер, сув зачин – измешајте, па додадете ги исечканите домати. Варете на тивок оган околу пет минути. Доколку е потребно, додадете малку вода. Во зеленчукот додадете ги готовите шницли, претходно исечени на ленти, сварените њоки, убаво измешајте и послужете. Добар апетит!