РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Совршено похована риба

Професионалниот готвач Џон на својот јутуб канал откри 5 интересни начини за подготовка на риба. Видеото го виделе над 6 милиони луѓе, а ние за вас го одбравме рецептот кој ние најчесто го користиме за подготовка на риба, која се пржи или похова. Тој открива дека е подобро рибата да се маринира во бело вино неколку минути, а наместо презла да се користи ситно сечкан леб, бидејќи така ќе добие крцкава и златна кора.

Потребно:

  • Леб
  • 450гр бела риба (по желба)
  • 60мл бело вино
  • Јајца
  • Брашно

Подготовка: Извадете ја кората од лебот, па исечете го на многу мали коцки. Исечете ја рибата на крупни парчиња, а потоа посолете и ставете црн пипер од двете страни. Ставете ја во сад и прелијте со бело вино, па добро измешајте со рацете. Секое парче валкајте го во брашно, па во изматени јајца, па во ситно сечкан леб. Се пржи во добро загреано масло. Добар апетит!