Родителска помош за срамежливо дете

Ако го форсирате детето да не биде срамежливо во присуство на други деца, ќе добиете сосема спротивен ефект.

Пред се, најважно е да избегнувате етикетирање на детето со зборовите како “тој е најсрамежлив од сите“, “таа е нашата мала принцеза“.  Кога сме етикетирани, тоа не дефинира, без разлика дали се тоа тврдења или не. Покажете разбирање кон детето така што ќе му кажете: „Мислам дека си малку несигурен во друштво со деца. Тоа е сосема во ред“, наместо “Секако дека не сакаш да се дружиш со други деца, тоа е затоа што си срамежлив“.

Ако го форсирате детето да не биде срамежливо во присуство на други деца, ќе добиете сосема спротивен ефект. Ако детето е поживо дома, тоа не мора да значи дека така сака да се однесува и надвор.


Помогнете му на детето да стекне самодоверба

Обидете се да најдете помала група на деца за дружење во средина која може да ја контролира, каде детето може да ги вежба своите социјални вештини. На пример, детска библиотека, каде срамежливите деца полесно стапуваат во контакт со другите деца, бидејќи не се попречени од гужва и галама која ја има во големите групи.

Помогнете му на детето да изгради социјална мрежа

Замолете го детето да именува три деца со кои би сакало да се дружи. Обидете се да организирате заеднички посети на игралиште, каде може непречено да си играат и да склопуваат нови пријателства.

Наставничката во градинка или во училиште, може да организира различни активности, каде што ќе учествуваат помалку деца и на тој начин ќе му олесни на вашето дете да учествува во игрите.

Кога детето ќе почувствува дека го гледате онакво какво што е, и го цените, без оглед на се, неговата самодоверба ќе порасне. Постојат работи кои вашето дете сака да ги прави кога ќе си дојде дома. Дозволете му да ги истражува своите таленти и наградете го заради тоа. Исто така, може да му дадете некоја помала одговорност, заради која детето ќе се чувствува корисно и незаменливо.

Избегнувајте вкрстено испрашување

Кога ќе дојдете по детето во градинка, или се враќате од игралиште, не му поставувајте прашања од типот: “Дали и денес повторно си играше сам„? Детето можеби имало тежок ден и едноставно треба да разговара со вас. Треба да бидете внимателни и да не го натерате детето да помисли дека секој негов ден бил тежок.