Седум занимливости за бременоста

Бременоста и раѓањето деца се неисцрпни теми, кои секогаш будат интерес. А, дали сте го знаеле следново?

Бебињата се активни и во текот на престојот во мајчиниот стомак. Си играат со папочната врвца, цицаат прст, плачат и сонуваат. Докажано е дека од четвртиот месец на бременоста може да го препознаат гласот на мајката и на таткото.

Бременоста и раѓањето деца се неисцрпни теми, кои секогаш будат интерес. А, дали сте го знаеле следново?

  • Во бременоста кај жените се изоштруваат сите сетила, особено за мирис, поради што не можат да поднесат одредени намирници, кои претходно ги обожавале.
  • Првата бременост обично трае една до две недели подолго од наредната.
  • Бројот на близначки бремености во последните две децении е зголемена за четири пати.

  • Во последните 15 години бројот на породувања со царски рез е зголемен за 27%. Ваквиот тренд е бидејќи денешната жена поради кариера, многу подоцна одлучува да создаде потомство.
  • Во бременоста се менува ритамот на раст и опаѓање на косата, повеќе расте, а по бременоста повеќе опаѓа. Нормалниот ритам се воспоставува шест месеци по раѓање на детето.
  • Бебињата се активни и во текот на престојот во мајчиниот стомак. Играат со папочната врвца, цицаат прст, плачат и сонуваат. Докажано е дека по четвртиот месец од бременоста, можат да го препознаат гласот на мама и на тато.
  • Бебињата родени во месец мај, главно се потешки од оние родени во останатите месец. Овој податок се препишува на славските, новогодишните и други богати трпези на кои идните мајки консумирале калорична храна.