Ризик фактори во бременоста

Семејната, личната, репродуктивната и социјална анамнеза и задолжителниот клинички наод се првите и најважни чекори во откривањето на ризична бременост.

Во бременоста ризик факторите може да се поделат во четири групи

 

 • Фактори од страна на мајката
 • Од страната на постелката и матката
 • Од страна на плодот
 • Надворешни фактори

Семејната, личната, репродуктивната и социјална анамнеза и задолжителниот клинички наод се првите и најважни чекори во откривањето на ризична бременост.

Заболувања во семејството

 

 • Шеќерна болест
 • Зголемен крвен притисок
 • Конгенитални аномалии и генетски заболувања
 • Пореметување на психомоторниот развој
 • Глувост и слепило
 • Повеќеплодна бременост

Заболувања на бремената жена

 • Заболување на гениталните органи: аномалии на развојот, хорнични или повторувачки воспаленија, тумори и интраепителни дисплазии
 • Болест на кардиоваскуларниот систем: хипертензија, вродени и стекнати срцеви маани, болести на крвните садови
 • Заболувања на хематолошкиот систем: анемија, леукемија, болест на згрутчување на крвта
 • Заболувања на имуниот систем: анафилакса, уртикарија, автоимуни болести, имунодефицитарни болести
 • Болести на респираторниот систем: туберкулоза, бронхијална астма, спастичен бронхитис
 • Болести на ендокринолошкиот систем: дијабетес, пореметувања на штитната жлезда, надбубрежна жлезда
 • Болести на нервниот систем: епилепсија, мултиплекс склероза, церебрална парализа, анеуризма
 • Болести на уринарниот систем: нефроза, инфекции, тумори, калкулоза
 • Болести на црниот дроб, панкреасот
 • Заболувања на коските и мускулите
 • Психијатриски пореметувања: психоза
 • Половни и на плодот преносливи болести: токсоплазмоза, ХИВ, ХВЦ; ЦМВ
 • Штетни состојки: тутун, алкохол, опојни и синтетски дроги