Што треба да знаете кога детето преминува во посебен кревет

Преминувањето на детето во одделен, посебен кревет е голема работа. Еве што секој родител треба да знае за бебедноста пред детето да премине во детски кревет.

Детето е подготвено да се премести во посебен кревет околу 2. година. На ова возраст детето е доволно високо да може да ја префрли ногата преку оградата од креветчето, така што оваа промена позитивно влијае на неговиот развој и е најбезбедно.

Преминот во посебен кревет е голем исчекор, поради што треба да се разгледаат неколку фактори. Пред да го направите овој чекор имајте го на ум следново:

Избегнувајте опасни ситуации при спиењето

Поспано или “живо“ дете може да создаде неволја ако само шета ноќта по домот. Како би ги избегнале овие ситуации, ставете ѕвонче на вратата и ќе слушнете кога излегува од соба.

Тргнете ги играчките

Тргнете ги од подот сите играчки за кога детето ќе стане од кревет преку ноќ, не се лизне и повреди.

Правилно поставете го креветот

Иако детскиот кревет е многу сличен на бебешкото креветче , треба да се заштити со перници или да се стави тепих до него. Креветот ставете го подалеку од прозор, кабли или завеси.