Што значи „веројатен случај на Ковид-19“?

Веројатен случај на Ковид-19 е кога некое лице има клинички симптоми компатибилни со болеста и позитивна епидемиолошка анамнеза (остварило близок контакт со заразен пациент), а нема лабораториска потврда за болеста, објаснуваат од Хрватскиот завод за јавно здравје (ХЗЈЗ)

Веројатен случај на Ковид-19 е кога некое лице има клинички симптоми компатибилни со болеста и позитивна епидемиолошка анамнеза (остварило близок контакт со заразен пациент), а нема лабораториска потврда за болеста (позитивен ПЦР или БАТ тест) затоа што не е направен брис или брисот е направен доцна во текот на болеста, па резултатот излегол негативен, и избраниот лекар смета дека лицето имало Ковид-19, објаснуваат од Хрватскиот завод за јавно здравје (ХЗЈЗ).

Кога лекарот (обично матичен лекар) ќе утврди врз основа на медицинската историја и клиничките симптоми, а не е можно навреме да се тестира лицето поради лабораториска потврда, тој може да го пријави тоа лице како заболен од Ковид-19, а болеста се класифицира како веројатна, а не потврдена. Со ова лице се постапува на ист начин како и со лабораториски потврден пациент, што значи дека треба да се изолира, а се обработуваат и блиските контакти и по потреба се стават во карантин (ако не се вакцинирани или прележани од Ковид-19).

Кој може да добие потврда за прележана болест? Граѓаните кои не развиле симптоми компатибилни со Ковид-19 во исто време по јасно дефиниран близок контакт, не можат да побараат од избраниот лекар да потврди дека имале Ковид-19 како веројатен случај, само врз основа на поранешниот близок контакт.

Потврда за прележана болест како веројатен случај можат да добијат оние граѓани на кои нивниот лекар во време на појава на симптоми на болеста, при самоизолација поради семеен контакт со позитивно лице, утврдил дека најверојатно имаат Ковид-19, им одредил изолација, ги обработил нивните блиски контакти и ги пријавил во регистарот на заразни болести како пациенти со Ковид-19, пренесува Н1.