Симптоми кои го следат никнувањето на првите заби кај бебињата

Симптомите кои најавуваатт појавување на првите заби, се различни од дете до дете.

Симптомите кои најавуваатт појавување на првите заби, се различни од дете до дете.

Симптомите може да бидат:

  • Детето често е нервозно и вознемирено
  • Детето има постојана потреба да го става рачето во уста, или различни предмети, односно има потреба да гризе
  • Непцата се надразнети, отечени и груби. Се тоа е проследено со обилно лачење на плунка, поради чувството на нелагодност и болка, но и поради развој на плунковите жлезди.

  • Може да дојде до намалување на апетитот, дури и незаинтересираност и за омилените јадења
  • Може да дојде до промена на ритамот на спиење, бебето навечер да се буди плачејќи и да биде вознемирено за време на сонот.
  • Иако стручната јавност не признава, може да дојде и до појава на пролив и повраќање. Можно е и благо интестинално пореметување и телесна температура до 38 степени.

СОВЕТИ ЗА ПОМОШ

Во овој период од животот на детето, најважна е нагата и љубовта од родителите.. Нивното постојано присуство, прегратка и нежност ќе го утеши бебето, ќе ги намали болките и ќе допринесе полесно да ги преброди непријатностите кои го следат периодот на никнување на забите.