Сите го осудуваат новиот тренд „бадем мајка“, кој сепак се прошири меѓу многумина

Трендот бадем мајка експертите го осудуваат, но многу мајки едноставно ги „полуди“.

Трендовите доаѓаат и си одат постојано и понекогаш изгледаат навистина луди, толку многу што се прашуваме како луѓето воопшто се застанале зад тоа. Еден од трендовите кој секако предизвика бројни и бурни реакции е трендот „бадем мама“.

Кои се бадем мајки? Тоа се мајки кои главно се оптоварени и со својот и со изгледот на своето дете. За да ја одржат „добрата линија“ и посакуваниот изглед, јадат претежно бадеми и ги користат за гасење на гладот. Сметаат дека е здрава и целосна исхрана, клучна доколку сакате да изгледате добро. Повеќето од нив се опседнати и со вежбање.

Многумина од нив ги советуваат и своите ќерки тинејџерки да го прават истото, доколку сакаат да изгледаат убаво и витко.

Коренот на овие мајки лежи во културата на детето, каде сè се врти околу физичкиот изглед и појавноста, што многумина го сметаат за штетно, ако не и опасно. Во секој случај, и експертите и лаиците се согласуваат, испраќа погрешни пораки. Но, зошто тогаш тоа стана тренд?

Фразата потекнува од 2013 година, а доаѓа од популарната серија „Вистинските домаќинки од Беверли Хилс“.

Многумина се сеќаваат на сцената во која тинејџерскиот супермодел Џиџи Хадад разговара со мајка си Јоланда по телефон, жалејќи се дека чувствува слабост. Но, мама Јоланда има решение. Таа и одговара на Џиџи да изеде неколку бадеми и да ги џвака многу, многу добро.

Овој родителски стил на почетокот беше критикуван и исмејуван, но откако Јоланда повторно го спомна на ТикТок, крена вистинска прашина кај помладата публика која очигледно има проблеми со самодовербата и изгледот.

Но, се покажа дека има и многу мајки кои го следат овој тренд, па гордо ги споделуваат своите искуства на ТикТок. Тие снимки имале околу 900 милиони прегледи!

Интересно е што постојат неколку видови бадем мајки, но не се сите како Јоланда, која исхраната ја базира на бадеми.

Уште една позната бадем мајка е Гвинет Палтроу, која одржува добра линија со супа и салати.

Најопасната работа, според експертите, е што многу мајки се обидуваат да го всадат овој тренд кај своите деца, особено кај ќерките. Други едноставно паѓаат во стапицата на бадем родителството, па иако не им нудат строго сопствена исхрана на своите деца, децата растат гледајќи што јаде мама и мислат дека тоа е нормално и дека и тие треба да се хранат така.

За тоа време се зголемува бројот на заболени од нарушувања во исхраната и тоа е кај луѓе од сите возрасти. Иако има многу причини за тоа, една од најчестите е токму однесувањето со храната научено и моделирано од страна на родителите.