Три нови заклучоци на психолозите кои секој родител треба да ги знае

Науката може да ви помогне да бидете подобри и посреќни родители. Ова е листа на сите последни интересни откритија.

Грижата на секој родител за децата е огромна, но тоа не значи дека знаеме се за тоа како да одгледаме успешно и среќно дете. Иако постојат некои класични принципи на родителство кои никогаш не се менуваат – повеќе љубов е секогаш подобро, да му се пристапува на детето како на личност, искреност… Науката постојано имат нови сознанија за децата.

Новите истражувања може да ви помогнат да размислите за своето родителство и да проверите дали нешто треба да примените.

“Хеликоптер родителство“ им штети на децата

Презаштитнички настроените родители не го подготвуваат своето потомство за грубиот и тешок свет, но постои уште една причина зошто треба да се избегнува вавкво воспитување: Неодамнешно истражување пронашло врска помеѓу хеликопетр родителството и повисоките нивоа на депресија меѓу децата. Не изненадува и тоа дека децата кои се така растени покажуваат мала автономија и способности.

Викањето по децата ќе го влоши нивното однесување

Според најнови истражувања, веројатно треба да се одвикнете од оваа навика. Не само што викањето е непријатно за секого, туку се покажало и дека го влошува однесувањето на вашето дете. Студија покажала дека оштрата вербална дисциплина кај 13 годишни деца предвидува лошо однесување во наредната година. Дури не помогнало и ако родителите имале силна поврзаност со децата.

Децата ќе бидат попаметни ако легнуваат да спијат во исто време

Ненаспаните деца се нескротиливи, но не се помалку паметни. Истражувачи следеле 11.00 деца на возраст од 3 до 7 години за да го измерат ефектот на спиењето на когнитивните способности. Нередовното легнување на спиење поврзано е со лоши резултати во читањето, математика и чувството за простор, но не и на паметот.