Водич за житарки: Јачмен

Јачменот содржи глутен, па треба да го избегнуваат децата со целијакија а од таа причина внимателно се воведува во исхатана на бебињата.

Јачменот е многу хранлива намирница, но потребно е внимание во нејзиното воведување во исхраната бидејќи содржи глутен. Оваа житарка е многу хранлива и истовремено лесно сварлива намирница. Јачменот е богат со минерали, калиум, фосфор, магнезиум, железо, цинк и селен,а содржи и големи количини од витамините од Б групата. Богат е со ензими што го прави соодветен за исхрана на доенчињата по осмиот месец од животот.

Јачменот содржи глутен, па треба да го избегнуваат децата со целијакија а од таа причина внимателно се воведува во исхатана на бебињата.

Поради големиот процент на прехранбени влакна, јачменот позитивно делува на дигестијата и одржува добра рамнотежа на цревната микрофлора.