ВРЕМЕ Е ЗА МАНДАРИНИ: Зошто е добро често да ги јадеме?

Богати се со витамин Ц, го штитат имунитетот во сезона на настинки, помагаат во одржувањето на здрава телесна тежина и притоа се многу вкусни.

Мандарината по состав е слична на портокалот: изобилува со витамините А и Ц, фолна киселина и калиум, а присутни се и витамини од Б групата, како и калциум, магнезиум, цинк, железо и бакар. Од тие причини се смета за овошје кое го јакне имунитетот и ја балансира телесната тежина.

Научници од Универзитетот Вестерн Онтарио, откриле дека хранлива материја присутна во мандарините спречува обезност, нуди заштита од дијабетес тип 2 и атеросклероза. Се работи за болести кои се одговорни за појава на срце, но и на мозочен удар.

Истражувањата покажуваат дека белите конци под лушпата на мандарината содржат хранливи соединенија кои ефикасно го намалуваат лошиот холестерол.

Верувале или не, мандарините можат да го поправат и вашето расположение, тврдат од Мајо клиниката. Мирисот на мандарина помага при стрес, депресија и вознемиреност.