Знаци дека не сте подготвени да станете родител

Родителството е улога која трае до крајот на животот. Дали сте подготвени за неа?

Некои луѓе едноставно како да се создадени за родителство, додека други на таа животна улога не гледаат со голема наклонетост, не се заинтересирани, а можеби и ги плаши и немаат никаква желба барем во овој момент да станат родители. Семејството, пријателите и целото општество има одредени очекувани однесувања кои нивните припадници би требало да ги исполнат, па така од секој човек се очекува и да стана родител. Секако, на некои родителството едноставно ќе им се случи, па најчесто немаат премногу избор, додека други планираат вистинско време.

Но, како навистина може да знаете дали сте подготвени да станете родител? Ние ќе ви помогнеме во тоа! Ако на повеќе од долу наведените тврдења, одговорот ви биде позитивен, можеби сепак ќе треба да причекате уште малку со оваа најважна животна улога.

 • Ве плаши и самата помисла на менување пелени
 • Самата помисла дека сте трудни и дека имате дете во вас предизвикува паника
 • Не сакате заработените пари да ги трошите на детето, туку на себе
 • Присуство на деца во било која ситуација ви е непријатно и иритирачно
 • Нема шанси да чувате нечие дете
 • Ни малку не им завидувате на вашите пријатели и ченови на семејството што се родители. Всушност мислите дека тие треба да ви завидуваат вам
 • Помислата на породување ве плаши
 • Не сакате своето време и внимание да му го подарите на детето, туку вашето време е резервирано само за вас и вашите потреби
 • Сакате да спиете и не сакате својот ритам да го прилагодувате кон детето
 • Единствено што ви се допаѓа во бременоста е што може да јадете за двајца
 • Не сакате да ја уништите својата витка фигура и младешкиот изглед со бременост
 • Не сакате никој да зависи од вас. Сакате целосна слобода во се
 • Детскиот плач ве иритира
 • Не може да замислите дека некој во целост е зависен од вас
 • Се поврзано со родителството ве плаши