Зошто грипот е речиси целосно збришан оваа зима: На најниско ниво во последните 130 години

Професорот Мартин Маршал од Кралскиот колеџ во Лондон смета дека големиот број на мерки преземени во борбата против COVID-19 се веројатно клучниот фактор во падот на бројот на заболени од грип

Пандемијата на Ковид-19 драстично го намали бројот на заболени од грип, на ниво што не е видено во последните 130 години

Медицинските експерти во Велика Британија наведуваат дека грипот е речиси целосно збришан, бидејќи бројот на заболени опаднал за 95%, пренесува „Сандеј тајмс“.

  • Според податоците, бројот на заболени од грип дијагностициран од лекарите изнесува 1,1 на 100 000 луѓе, во споредба со претходниот петгодишен просек од 27 на 100 000 луѓе

Податоците се врзани со втората недела на јануари, што е обично врв во сезоната на грип, кога илјадници лица се хоспитализирани. Ниту еден пациент во Англија не бил примен во болница кон средината на јануари годинава поради грип.

Бројот на заболени од грип опаднал за 95%

„Не можам да се сетам на ниту една година кога се случило нешто слично“, вели Симон де Лусињан, професор по примарна здравствена заштита на Универзитетот во Оксфорд.

Џон Макаули, директор на центарот на Светската здравствена организација во Лондон, рече дека овие бројки се без преседан.

Професорот Мартин Маршал од Кралскиот колеџ во Лондон, смета дека големиот број на мерки преземени во борбата против COVID-19 се веројатно клучниот фактор во падот на бројот на заболени од грип.