COVID-19: Децата можат со недели да бидат заразени со коронавирус без да покажат симптоми

Студијата доаѓа во време кога Американскиот центар за контрола и превенција на болести е критикуван поради промена на насоките за асимптоматско тестирање, што Американската академија за педијатрија во својата изјава го нарече „опасен чекор назад“

Серија на невидливи инфекции кај деца може да бидат поврзани со таканареченото тивко пренесување на COVID-19
Студијата доаѓа во време кога Американскиот центар за контрола и превенција на болести е критикуван поради промена на насоките за асимптоматско тестирање

Коронавирусот може да остане во носот и грлото на децата со недели без тие да покажат какви било симптоми, што би можело да објасни како вирусот може да се шири без да знаеме, велат истражувачите од Јужна Кореја.

„Во ова истражување серија на невидливи инфекции кај деца може да бидат поврзани со таканареченото тивко пренесување на COVID-19“, напишаа истражувачите.

„Интересно е дека оваа студија се совпаѓа со податоците за возрасни во кои до 40 проценти од возрасните може да останат асимптоматски во однос на инфекцијата“, напиша д-р Роберта ДеБијаси и д-р Меган Делани од Националната болница за деца во Вашингтон. И двете не учествувале во ова истражување.

Коронавирусот може да остане во носот и грлото на децата со недели без тие да покажат какви било симптоми

„Во оваа студија, авторите проценуваат дека 93 проценти од заразените деца би го пропуштиле користењето на стратегијата за тестирање, која е фокусирана само на тестирање на симптоматски пациенти“, напишаа тие.

Студијата доаѓа во време кога Американскиот центар за контрола и превенција на болести е критикуван поради промена на насоките за асимптоматско тестирање, што Американската академија за педијатрија во својата изјава го нарече „опасен чекор назад“.