Дали децата кои често се во контакт со нечистотии се поотпорни на болести?

Според зборовите на авторот на истражувањето Томас Мекдејд, на почетокот од животот, стерилно окружување може да допринесе за поголем ризик од воспалителни процеси во организмот, подоцна во животот.

Американски научници во соработка со филипинските научници, спровеле истражување за да откријат дали децата,  кои почесто се во контакт со нечистотија и кои живеат во нехигиенски услови, се поотпорни на болести. Стерилното окружување може да влијае на воспалителните процеси.

Хигиената и здравјето на децата

Според зборовите на авторот на истражувањето Томас Мекдејд, на почетокот од животот, стерилно окружување може да допринесе за поголем ризик од воспалителни процеси во организмот, подоцна во животот.

Во истражувањето на меѓународниот тим биле испитувани повеќе од три илјади филипински деца. Станува збор за деца кои растеле во исклучително лоши хигиенски услови, во однос на американските врсници. Резултатите покажале дека Филипинците се поподложни на инфекции во детството, додека во тинејџерското доба имале 80% помало ниво на индикатор на воспалителни процеси во крвта, за разлика од Американците. Како што истакнуваат стручњаците, тоа не значи дека треба да дозволите свиња слободно да се шета по домот како куче или мачка, но објаснува зошто е важно да се децата додека се мали да се изложат на обични бактерии.

Имено, таквите бактерии не предизвикуваат тешка клиничка болест, но играат важна улога во развојот на имунолошкиот систем. Потребно е да се развие активен однос на имуниот ситем со околината, како сам би се развил. Според мислењето на стручњаците, претерана чистотија влијае на достапноста на информации кои им се потребни за ова.

Следниот пат кога детето ќе собере трошка од подот и ја стави во устата, размислете уште еднаш и дозволете му.