Дали се однесувате премногу заштитнички кон детето?

Ако вашето дете е премногу заштитено, не ги исполнува обврските, оти за него го подметнувате вашиот грб, нема да го научите да биде одговорно.

Децата мораат да пораснат, но родителите често за тоа не се свесни. Дали и вие сте во категоријата на оние кои премногу ги штитат своите деца, не дозволувајќи им да ги сносат последиците за своето однесување? Ако сте, време е тоа да го исправите, оти така на децата им правите лоша услуга.

Елен Рос Гликман, детски психолог, предупредува дека ако детето е премногу заштитено, не ги исполнува своите обврски оти вие секогаш за него го подметнувате вашиот грб, нема да научи да биде одговорно, ниту ќе развие чувство за тоа што е важно во животот.

“Децата мораат да ја видат вашата разочараност оти нешто не направиле добро и важно е да знаат дека очекувате тоа да го исправат“, вели Гликман, и додава дека многу родители не сакаат да пуштат децата да пораснат. Не им дозволуваат да превземат одговорност за своето однесување и да научат што значи да се биде самостоен и да се има самоконтрола.

Кога имате дете со осум-девет години, кое не може да излезе на крај со тоа да не е секогаш по негово и дека нема секогаш да го добие она што го сака, морате да сфатите дека вие како родител сте исто така виновни за таквото однесување.