Децата може да засакаат зеленчук за само 15 дена

Според британските научници, на околу 75% од децата им се потребни само две седмици да се навикнат на вкусот на зеленчукот, па дури и да станува збор за оној со горчлив вкус.

Дека децата не сакаат “зелено“ е познато одамна, но научниците од британскиот универзитет Ковентри тестирајќи 80 деца на возраст од 9 до 11 години, заклучиле дека тие може да се научат да го засакаат зеленчукот, дури и она со горчив вкус, како кељ и прокељ.

 

Дури 75% од децата, како и возрасните, имаат вообичаено или дури слабо чувствителни сетила на јазикот, па доколку истиот зеленчук им се послужува 15 дена по ред, едноставно ќе се навикнат на вкусот.

 

Останатите 25% од децата имаат засилено чувствителни сетила на јазикот и не сакаат храна со силен вкус, па во нивниот случај треба поголема упорност.