Доенчињата помлади од 1 година имаат поголема веројатност да бидат заразени со COVID-19 отколку децата на возраст од 2 до 5 години

Децата имаат скоро 60% поголема веројатност од возрасните над 60 години да ги заразат другите членови на семејството кога се болни, покажува новата студија

Наодите ја покажуваат потребата да се спроведат студии за безбедноста и ефикасноста на вакцините против COVID-19 кај децата
Истражувачите од Универзитетот во Флорида анализирале податоци од повеќе од 27,000 домаќинства во Вухан, Кина, кои потврдиле случаи на COVID-19 помеѓу 2 декември 2019 и 18 април 2020 година, пикот на пренесување на болеста COVID-19 во градот кој беше првиот епицентар на пандемијата

Иако децата се помалку подложни на болеста предизвикана од новиот коронавирус, тие имаат скоро 60% поголема веројатност од возрасните над 60 години да ги заразат другите членови на семејството кога се болни, покажува една нова студија.

Наодите ја покажуваат потребата да се спроведат студии за безбедноста и ефикасноста на вакцините против COVID-19 кај децата, според коавторот на студијата Јанг Јанг, вонреден професор по биостатистика и член на Институтот за патогени на Универзитетот во Флорида.

„Исто така, треба да ја земеме предвид потенцијалната голема инфективност на децата кога планираме повторно отворање на училиштата и какви мерки за превенција треба да преземеме за време на активните училишни сесии“, рече Јанг во универзитетското соопштение.

Малку е веројатно дека ќе има вакцина за новороденчиња против COVID-19 во блиска иднина, така што треба да ги заштитиме нивните негуватели, вели коавторот на студијата Ира Лонгини, професор по биостатистика на Универзитетот во Флорида

Истражувачите анализирале податоци од повеќе од 27,000 домаќинства во Вухан, Кина, кои потврдиле случаи на COVID-19 помеѓу 2 декември 2019 и 18 април 2020 година, пикот на пренесување на болеста COVID-19 во градот кој беше првиот епицентар на пандемијата.

Претходното истражување откри дека децата го пренесуваат SARS-CoV-2, вирусот што предизвикува COVID-19, со слични стапки како и возрасните. Поголемата инфективност на децата во оваа студија може да се должи на близок контакт со родителите и другите роднини кои се грижат за нив, според авторите на студијата.

Препораките вклучуваат носење маски ако некој во семејството има симптоми, особено кога треба да бидете во близок контакт, добра хигиена на рацете, чистење на површините и тестирање на COVID-19 на асимптоматски членови на домаќинството, доколку е можно

Тие нотираат дека целокупниот придонес на случаи на деца во пренесувањето на COVID-19 во домаќинството е сè уште ограничен бидејќи заразените деца биле изолирани побрзо од заразените возрасни.

Студијата исто така откри дека доенчињата помлади од 1 година имаат значително поголема веројатност да бидат заразени со COVID-19 отколку децата на возраст од 2 до 5 години. Ова може да се должи на комбинација на нивниот сè уште неразвиен имунолошки систем и нивниот близок контакт со возрасни.

„Малку е веројатно дека ќе има вакцина за новороденчиња против COVID-19 во блиска иднина, така што треба да ги заштитиме нивните негуватели“, рече коавторот на студијата Ира Лонгини, професор по биостатистика на Универзитетот во Флорида. „Можеби ќе им дадеме приоритет на негувателите при вакцинирање против COVID-19 за да ги заштитиме бебињата индиректно затоа што навистина не ги знаеме долгорочните последици од инфекцијата, особено кај доенчињата“.

Студијата покажа дека додека децата биле помалку подложни на инфекција со COVID-19 отколку возрасните и генерално имале помалку сериозни симптоми, тие имале иста веројатност да развијат симптоми како и возрасните

Меѓу другите откритија во студијата:

  • Луѓето кои биле асимптоматски во текот на целата своја инфекција биле 80% помалку инфективни од луѓето со симптоми, а пресимптоматските луѓе биле околу 40% поинфективни од симптоматските.
  • Стапка на секундарен напад – веројатноста дека едно лице со COVID-19 ќе зарази друг член на нивното домаќинство – беше 15,6%, стапка слична на другите респираторни патогени.
  • Постарите возрасни лица имале поголема веројатност да бидат заразени отколку помладите членови на домаќинството, особено оние на возраст под 20 години.
  • Додека децата биле помалку подложни на инфекција со COVID-19 отколку возрасните и генерално имале помалку сериозни симптоми, тие имале иста веројатност да развијат симптоми како и возрасните.

„Препорачувам да ги следите упатствата на Американскиот центар за контрола и превенција на болести (CDC) и да бидете екстра внимателни кога едно домаќинство или член на семејството е заразен“, рече Јанг. „Ова вклучува носење маски ако некој во семејството има симптоми, особено кога треба да бидете во близок контакт, добра хигиена на рацете, чистење на површините и тестирање на COVID-19 на асимптоматски членови на домаќинството, доколку е можно“.

Наодите од студијата се објавени на 18 јануари во журналот „Lancet Infectious Diseases“. (WebMD)