Експертите предупредуваат: Не покривајте ја количката на вашето бебе за да го заштитите од сонце, така го ризикувате неговиот живот!

Родителите честопати не се свесни дека прекривката ставена врз количката за да го заштити бебето од сонце го спречува протокот на воздух и тоа може да доведе до прегревање

Ако по вруќина го возите детето во количка, подобро е да користите чадор и колку што можете повеќе да избегнувате да шетате на места каде што сте директно изложени на сонце

Детските експерти ги предупредуваат родителите да не ја покриваат количката на своето бебе за да го заштитат од сонцето, инсистирајќи дека тоа може да се покаже како фатално за доенчињата.

Целта на експериментот било да се види колку може да биде топло во количката, кога ќе се остави на сонце меѓу 11,30 и 13 часот. Во непокриена количка температурата била 22 Целзиусови степени, додека во количка со лесна прекривка, за само 30 минути температурата достигнала дури 34 степени. По еден час, температурата била 37 степени!

Родителите прават се што е во нивна моќ за да спречат прегревање на бебето во текот на жешките денови, но честопати не се свесни дека прекривката ставена врз количката за да го заштити бебето од сонцето го спречува протокот на воздух и тоа може да доведе до прегревање.

Експертите секоја година предупредуваат на опасностите од престојување на сонце, а во контекст на тоа оди и експериментот направен од шведскиот весник „Свенска Дагбладет“. Тие ја покриле бебешката количка со прекривка од лесен материјал и добиле зачудувачки резултати.

Целта на експериментот било да се види колку може да биде топло во количката, кога ќе се остави на сонце меѓу 11,30 и 13 часот. Во непокриена количка температурата била 22 Целзиусови степени, додека во количка со лесна прекривка, за само 30 минути температурата достигнала дури 34 степени. По еден час, температурата била 37 степени!

Британскиот лекар д-р Бабар Фарук коментира за „Manchester Evening News“ дека родителите прават се што е во нивна моќ за да го спречат прегревањето на бебињата за време на жешките денови, но честопати не се свесни дека прекривката поставена на количката за да го заштити бебето од сонце го спречува протокот на воздух и токму тоа може да доведуве до прегревање.

„Ако по вруќина го возите детето во количка, подобро е да користите чадор или сенка и колку што можете повеќе да избегнувате да шетате на места каде што сте директно изложени на сонце“, советува тој. „Најдобро би било целосно да избегнувате престој на директна сончева светлина од 10 или 11 па се до 17 часот“, советува д-р Џована Армано, педијатар, која додава дека бебињата и децата може да се капат и да се тушираат и по неколку пати на ден, за да се олесни летната жештина.