ЕВЕ КАКО ДА ПРЕПОЗНАЕТЕ ПРОБЛЕМИ СО ГАСОВИ КАЈ БЕБИЊАТА: Надуеност, грчеви, постојано плачење се само некои од нив

Гасовите кај бебињата е многу честа појава и се сосема нормални. Меѓутоа, важно е да ги препознаете симптомите и да му помогнете на вашето бебе, како и да знаете кога треба да посетите лекар.

Гасовите кај бебињата се вообичаени и дел од нормалниот дигестивен процес. Меѓутоа, прекумерната количина на гасови може да бидат знак дека нешто се случува во организмот на вашето бебе. Дознајте како да ги препознаете знаците на проблеми со гасови кај бебињата и како можете да помогнете.

Зошто бебињата имаат гасови?

Гасовите се нормална појава кај сите луѓе, без разлика на возраста. Додека храната поминува низ гастроинтестиналниот тракт, корисните состојки се апсорбираат, а бактериите во дебелото црево ги разградуваат остатоците од храната, ослободувајќи гасови како водород и јаглерод диоксид. Овие гасови понекогаш остануваат заробени во дигестивниот тракт, предизвикувајќи надуеност и непријатност, што е вообичаено кај бебињата поради нивниот незрел дигестивен систем. Покрај тоа, бебињата голтаат поголема количина на воздух додека јадат и плачат, што го зголемува количеството на гасови.

Бебињата кои се хранат со шише почесто имаат проблеми со гасовите, но не се имуни ниту бебињата кои се доени. Запомнете дека бебињата имаат повеќе гасови од возрасните, затоа не грижете се веднаш ако забележите чести гасови кај вашето бебе. Во повеќето случаи, гасовите не предизвикуваат сериозна непријатност или болка.

Знаци дека бебето има гасови

Ако вашето бебе ги крева нозете, се грчи и покажува знаци на непријатност, веројатно е дека има гасови. Ако забележите подобрување откако бебето ќе ги испушти гасовите, тоа е добар знак дека нема други проблеми.

Како да му помогнете на бебето со гасовите

Постојат неколку начини да му помогнете на вашето бебе со гасовите. Легнете го бебето на стомак на рамна површина и нежно масирајте го неговиот стомак. Можете исто така да ја свртите на грб и да и ги подигнете нозете, правејќи кружни движења како да вози велосипед. Топлата бања исто така може да помогне во ублажување на непријатноста.

Ако бебето сè уште чувствува непријатност, консултирајте се со педијатар за понатамошните чекори.

Како да спречите појава на гасови кај бебињата

  1. Подригнувањето е важно!

Додека го храните бебето, внимавајте тоа често да подригнува за да се ослободи од вишокот воздух внесен за време на хранењето и плачењето.

  1. Намалете ги меурчињата во шишето

Ако го храните вашето бебе со формула, откако ќе ја растворите, оставете го млекото да се смири за да се намали количината на меурчиња и воздух.

  1. Правилно позиционирање на бебето за време на хранењето

Задолжително поставете ја главата на бебето над стомакот за време на хранењето.

  1. Обрнете внимание на храната

Некои видови храна може да предизвикаат гасови. Ако вашето бебе често има гасови, избегнувајте храна како брокула, зелка и грав.

Кога да се консултирате со педијатар?

Ако вашето бебе често плаче, чувствува непријатност и не можете да го смирите, може да има алергија на храна или нетолеранција. Внимавајте на симптоми како што се осип, дијареа, повраќање или крв во столицата. Целијачната болест, тешката нетолеранција на глутен, исто така може да предизвика гасови.

Консултирајте се со педијатар ако се сомневате дека вашето бебе има друг проблем или не се смирува дури и откако ќе поминат гасовите. Кажете му на докторот сè за однесувањето и симптомите на вашето бебе со цел да го добиете најдобриот совет за нејзиното здравје.