Исхрана богата со влакна може да штити од чести компликации во бременоста

Прееклампсијата исто така го попречува и имунолошкиот развој на фетусот во матката, така што кај децата може да го зголеми ризикот од алергии и автоимуни болести подоцна во животот.

Исхраната богата со влакна може да им помогне на бремените жени да избегнат опасен пораст на крвниот притисок за време на бременоста, наречен прееклампсија, укажува нова студија. Прееклампсијата се јавува и до кај 10% од бремености, а се карактеризира со висок крвен притисок, протеини во урината и појава на отоци.

Прееклампсијата исто така го попречува и имунолошкиот развој на фетусот во матката, така што кај децата може да го зголеми ризикот од алергии и автоимуни болести подоцна во животот. Исто така, треба да се спомене дека фетусите кај трудниците со прееклампсија имале многу помал тимус, кој е важен имунолошки орган.

Откриено е дека ниските нивоа на ацетатите се поврзани со поголеми шанси за прееклампсија, но ферментацијата на влакната во цревата може да го зголеми нивото на ацетатите.

Според мислењето на стручњаците, матичните цревни бактерии и исхраната се клучни за поминување на здрава бременост.