Истражување покажало кој е одговорен за над 50% од заболените од КОВИД-19

Со оглед дека поголемиот број на случаи може да се препишат токму на пренесување на заразата од лице кое се уште не развило симптоми, авторите сметаат дека и сите тие да се детектираат, вирусот и натаму би се ширел.

Во целиот свет надлежните служби се борат за да дојде до што помало ширење на коронавирусот, а се е појасно дека голема помоше се мерките на заштита, како носењето маска, социјалното дистанцирање и поголемиот број на тестирања.

Се чини дека оваа последна ставка е посебно важна, а според последната студија спроведена на Институтот на Јеил универзитетот, заразените лица кои немаат симптоми се одговорни за над 50% од новите КОВИД-19 случаи.

“Нашите резултати за тивкото ширење на болеста, говорат дека лицата кои се во фаза без симптоми или се асимптоматски, се одговорни за споменатиот процент на ширење на инфекцијата. Пациентите без симптоми во некој момент и ќе ги добијат, додека кај други групи не мора да се развијат јасни симптоми на болеста“, појаснуваат авторите на студијата.

Студијата е направена на потребен модел, за научниците да можат полесно да утврдат кои се најдобрите модели за спречување на ширење на коронавирусот. Со оглед дека поголемиот број на случаи може да се препишат токму на пренесување на заразата од лице кое се уште не развило симптоми, авторите сметаат дека и сите тие да се детектираат, вирусот и натаму би се ширел.

Оваа студија е само потврда дека е голем бројот на лица кои не знаат дека се заразени и заразни, а токму тоа е голем проблем, оти таквите пациенти не сакаат да се држат до советите за дистанцирање, што значи дека многу лесно можат да го шират вирусот.

Авторите на студијата предлагаат повеќе тестирања, следење на контактите за се контролира болеста.

Ова се местата на кои вирусот може забрзано да се шири:

  • Роденденски прослави
  • Венчавки
  • Погреби
  • Верски обреди