Истражување: Татковците во родителството се посреќни од мајките

Се покажало дека татковците чувствуваат повеќе благодати од родителството отколку мајките.

Студија спроведена на Универзитетот Калифорнија се занимавала со анализа на три претходн спроведени истражувања, и која го проучувала емоционалното здравје на 18 илјади лица и ги споредувала карактеристиките како среќа, благосостојба, стрес, психолошко задоволство и депресија.

Првите две истражувања ги споредувала родителите со луѓето без деца, и било откриено дека татковците се посреќни, но и помалку депресивни отколку мажите на нивна возраст кои немаат деца. Од друга страна, мајките почесто биле депресивни од жените кои немаат деца.

Третото истражување го споредило нивото на среќа кај татковците и мајките. И во овој случај се покажало дека татковците се посреќни. Поточно, тие се заадоволни додека се грижат за децата, повеќе отколку што се мајките.

Тајната се крие во играта. Имено, истражувањето тврди дека татковците многу почесто си играат со децата.

“Овие резултати ни малку не ме изненадуваат. Жените и натаму често го носат когнитивниот товар во семејството. Едноставно речено, дури и кога татковците активно  учествуваат во домашните работи – жените обично и натаму се оние кои се одговорни за водење на сметка околу тоа што и кога нешто треба да се случи, се грижат околу секоја реализација“, објаснува психотерапевтот Лорен Барнс, дел од истражувачкиот тим.

Токму затоа, жените почесто се незадоволни и под стрес.

Затоа авторката на истражувањето, Кетрин Нелсон – Кофи предлага пронаоѓање на повеќе прилики за игра со децата, бидејќи и родителите ќе имаат бенефит од тоа.