Истражување: Зошто некои девојчиња добиваат циклус порано, а некои подоцна?

Стручњаците објаснуваат дека тоа може да укаже на одредени пречки или неправилности во развојот.

Ако вашето девојче има помалку од десет години, а добила циклус, можеби би требало да ја проверите нејзината здравствена состојба. Истото важи и во случај да е постара од 17 години, а се уште нема менструален циклус. Стручњаците објаснуваат дека тоа може да укаже на одредени пречки или неправилности во развојот.

Фактори кои доведуваат до ран менструален циклус неретко се стрес, отстуство на родителска поддршка, емотивен шок…

За оваа цел било спроведено истражување на 80.000 жени во Велика Британија кое покажало дека тоа се случува и заради мала телесна маса на раѓање, изложеност на пушење, недостаток на физичка активност или поради дебелина. Доцнењето на циклусот може да биде аларм за срцеви проблеми или за некои хормонални осцилации.