Како да одгледате среќно дете?

Ова не е рецепт за конкретната ситуација, но кога таквите работи ќе се интегрираат во вашиот стил на воспитување, веројатноста дека детето ќе биде среќно, полека и сигурно ќе расте.

Ова се неколку темелни принципи како да го воспитате детето и да ги следите сите негови развојни фази.

 

Како да одгледате среќно дете? Ова е прашање кое родителите често го поставуваат. Исто така, често им треба точен рецепт за решавање на конфликтите со своите наследници. Дури и стручњаците немаат одговор на овие прашања. Секој родител е индивидуа за себе, а секако и секое дете. Колку се послични родителот и детето, воспитувањето е полесно, додека различностите често доведуваат до проблеми. Секој нивен конфликт или недоразбирање им наштетува на нивниот однос, и затоа универзално решение не постои.


Основни насоки за воспитување на детето

Сепак, постојат некои основни насоки кои долгорочно доведуваат до тоа детето да биде среќно. Ова не е рецепт за конкретната ситуација, но кога таквите работи ќе се интегрираат во вашиот стил на воспитување, веројатноста дека детето ќе биде среќно, полека и сигурно ќе расте.

 • Почитувајте го детето како посебна личност со специфичен темперамент и индивидуални карактеристики
 • Откријте кои се неговите таленти, желби и интереси и поттикнувајте го во таа насока
 • Критикувајте го неговото однесување, а не него како личност
 • Водете сметка за тоа критиката да биде барем десет пати помала отколку пофалбата, бакнежите, прегратките, пријатните разговори…

 • Често прегрнувајте го и бакнувајте го (во пубертетот намалете, односно тоа самото ќе ви каже кога е доста)
 • Не правете некои работи наместо него
 • Смејте се со него
 • Играјте со него
 • Поминете го заедничното време во активности кои и вие ги сакате (немојте да се силите да играте со кукла ако тоа не ви се прави, детето ќе забележи дека ви е мака)
 • Мислите на себе и своите потреби
 • Негувајте го односот со партнерот