Како да препознаете воспаление на мочниот меур кај децата

Како што објаснуваат педијатрите, особено е тешко да се препознаат првичните симптоми на воспаление на мочниот меур кај најмалите деца, бидејќи тие честопати не ни постојат, а детето не може да се пожали на болка или други непријатности што ги доживува

Воспалението на мочниот меур е една од најчестите инфекции на мочниот меур, кое во повеќето случаи е предизвикана од бактерии. Знаците на воспаление на мочниот меур кај децата се многу различни и понекогаш тешко се препознаваат, особено кај доенчињата. Сепак, одредени симптоми постојат, пренесува „Kids Health“.

Кај постарите деца се јавува пецкање или други болки за време на мокрењето, честа потреба за мокрење и треска. Децата често се жалат на непријатни сензации при вршење на мала нужда, но доенчињата тоа не го знаат, па често се неутешни или многу раздразливи, додаваат педијатрите

Како што објаснуваат педијатрите, особено е тешко да се препознаат првичните симптоми на воспаление на мочниот меур кај најмалите деца, бидејќи тие честопати не ни постојат, а детето не може да се пожали на болка или други непријатности што ги доживува. Кога ќе се појават, симптомите го вклучуваат следново:

  • покачена температура,
  • повраќање,
  • дијареја,
  • стомачни болки,
  • раздразливост,
  • жолтица,
  • намален апетит,
  • одбивање на храна,
  • губење на телесна тежина.
Знаците на воспаление на мочниот меур кај децата се многу различни и понекогаш тешко се препознаваат, особено кај доенчињата

Кај постарите деца се јавува пецкање или други болки за време на мокрењето, честа потреба за мокрење и треска. Децата често се жалат на непријатни сензации при вршење на мала нужда, но доенчињата тоа не го знаат, па често се неутешни или многу раздразливи, додаваат педијатрите.