Како да знаете дека бебето може да почне да јаде и цврста храна?

Не заборавајте дека бебето треба да биде подготвено за ваквата промена, а вие тоа и сами ќе го препознаете по знаците што тоа ги покажува.

Родителите често на децата им воведуваат цврста храна во периодот помеѓу 4 и 6 месец, што е и препорака на стручњаците. Важно е организмот на бебето да биде доволно развиен за немлечна храна.

Не заборавајте дека бебето треба да биде подготвено за ваквата промена, а вие тоа и сами ќе го препознаете по знаците што тоа ги покажува.

  • Бебето добро ја контролира својата глава
  • Седи исправено
  • Го изгубило рефлексот за буткање на храната од уста
  • Прави движења на џвакање
  • Двојно ја зголемило родилната телесна тежина
  • Изгледа гладно и покрај 8-10 хранења со млеко ии формула дневно
  • Се интересира што вие јадете

 

За тоа кога и како на детето да му воведете цврста храна треба да се консултирате и со вашиот педијатар.