Како рибата може да влијае на симптомите на астма кај децата

Астмата е најчеста болест на системот за дишење кај младите луѓе и е водечка причина за хоспитализација и итни состојби кај децата.

Резултатите од истражувањето што го спровеле научници од Ла Тробе Универзитетот, консумирањето риба, како сардина, лосос и пастрмка може да ги ублажи симптомите на астма кај децата. Имено, се покажало дека по шест месеци консумирање на масна риба, функцијата на белите дробови кај децата со астма се подобрила.

Се смета дека резултатите од оваа студија се уште еден доказ во прилог на тврдењето дека здравата исхрана може да помогне во ублажување на симптомите на астма кај децата.

Астмата е најчеста болест на системот за дишење кај младите луѓе и е водечка причина за хоспитализација и итни состојби кај децата

Треба да се спомене, нагласуваат научниците, дека од порано е познато дека исхраната богата со масти, сол и шеќер може да допринесат за напредување, односно за влошување на состојбата на астма кај децата.

Исто така, додаваат тие, треба да се истакне дека масната риба богата со омега 3 масни киселини има противвоспалително својство. Оваа студија покажала дека консумирањето риба само два пати во неделата може значајни да го намали воспалението во белите дробови кај децата со астма.