Кога е време да престанете да го возите детето во количка

Секое дете не напредува со исто темпо. Сепак, постои некоја горна граница која родителите на здравите деца не би требало да ја преминуваат кога станува збор за возење во количка.

Интресно е дека не постои ниту едно научно истражување кое се занимавало со оваа тема, па на ова прашање одговор дале светски познатите педијатри.И веднаш ќе кажеме дека не постои конкретен одговор. Секое дете не напредува со исто темпо. Сепак, постои некоја горна граница која родителите на здравите деца не би требало да ја преминуваат кога станува збор за возење во количка.

Објективно, количката служи за да им олесни на родителите. Ако одите на кратки релации, до парк или до продаввница, детето може да шета и повремено да се крене во раце. Секој нареден пат продолжувајте го времето кое ќе го помине на нозе. Еве еден пример: едно двегодишно дете да го возите до парк во количка, ќе стигне за десетина минути, па тоа време само пасивно ја посматра околината. Друго дете оди пешки до паркот, скока, трча, собира камчиња, ја истражува природата, застанува на секој чекор и учи нешто ново.

Што мислите, кое од овие две деца повеќе ќе научи и побрзо ќе се развие?

Сенди Њумарк, педијатар во Центарот за интегративна  медицина во Сан Франциско, вели дека не постои оптимална возраст на детето на која треба да се исфрли количката од употреба, но генерално, тој момент родителите треба сами да го препознаат.

„Кога детето може да ја помине секојдневната рута релативно лесно, количката треба да се исфрли. Сепак, за некои подолги шетања, патувања или кога едноставно ќе треба да бидете побрзи, во ред е повремено ка ја користите количката„, потенцираат стручњаците.

Професорот Дејм Сали Дејвис од Велика Британија наведува дека децата кои имаат полни три години, повеќе не треба да се возат во количка. Тоа се деца кои треба да имаат најмалку три часа физичка активност дневно. А количката тоа им го скратува.

Со ова се согласува и Вилијам Крејн, професор по психологија кој вели дека “денешните родители ги заробуваат своите деца во количка уште долго откако ќе научат стабилно да одат. Секојдвнено гледам деца на три годишна возраст, па дури и на четири години, во количка, па дури и во парк„. Ова е особено изразено во САД, каде е спроведено едно мало истражување кое се покажало дека 95% од родителите на децата помлади од една година користат количка, 94% ја користат за двогодишни деца, а дури 75% за три годишни деца. Најмногу загрижува податокот дека 39% родители изјавиле дека во количка ги возат децата со полни четири години.