КОИ СЕ ПРЕДНОСТИТЕ АКО РОДИТЕ ДЕТЕ ПО 35. ГОДИНА: Мајките живеат подолго, а бебињата можат да бидат попаметни

Истражувањата покажуваат дека постојат одредени придобивки ако станете мајка по 35. година – еве кои се можните предности!

Сте станале мајка по 35. година? Истражувањето на Универзитетот Архус во Данска покажува дека децата родени од жени постари од 35 години имаат одредени предности.

Една од карактеристиките што се издвојува е тоа што повозрасните мајки не се толку строги кога станува збор за дисциплинирање на децата. Како резултат на тоа, децата од оваа возрасна група имаат помалку потешкотии во однесувањето, социјалните и емоционалните интеракции.

Студијата покажала дека оние кои станале мајки по 35-годишна возраст имаат стабилни и топли односи со своите деца. Покрај тоа, ова ниво на зрелост им олеснува на возрасните жени да се справат со стресот од бременоста и да одржуваат позитивен став додека ги воспитуваат децата.

“Како што луѓето стареат, тие подобро се справуваат со секоја ситуација и подобро ги разбираат своите деца. Кога мајките се поспремни да се соочат со предизвиците на посмирен начин, тие им обезбедуваат на бебињата позитивна психосоцијална средина која им помага да се развиваат подобро и побрзо”, се наведува во истражувањето.

Истражувачите од Данска исто така откриле дека децата на повозрасните мајки можат подобро да учат. Инаку, раѓањето по 30. година е корисно и за самите мајки. Според други истражувања спроведени во последниве години, жените чие последно дете е родено по 35-годишна возраст имале поголема љубопитност и добра меморија. А таквите мајки имаат и поголеми шанси за долговечност.

Можеби има некоја вистина во изреката дека децата ве одржуваат млади! Студија за менопауза од 2020 година открила дека возраста на мајката е поврзана со подолга должина на теломерите. Возраста на мајката при последното раѓање и должината на теломерите на леукоцитите кај национално репрезентативна популација на жени во перименопауза и постменопауза.

Теломерите се повторувачки ДНК секвенци на крајот од хромозомите. Тие ги штитат хромозомите и го одржуваат генетскиот материјал стабилен. Подолгите теломери се маркер за долговечност, пишува Parents.com.

Истражувачите откриле дека оние кои го добиле последното дете по 33-годишна возраст имаат двојно поголема веројатност да живеат долг живот во споредба со оние кои го добиле последното дете пред 29-тата година.