Колку му треба на автомобилот да се загрее до смртоносна температура?

Температурата во автомобил паркиран на сонце за време на дневни температури од 35 степени Целзиусови за еден час се искачува на загрижувачки 47 степени. Температурата на воланот тогаш е поголема и знае да изнесува околу 53 степени, а топлината на седиштата во просек достигнуваат 51 степен.

Секое лето во светот се случува деца да починат оти родителите ги оставаат заклучени во загреан автомобил, често поради тоа што не се свесни колку брзо возилото може да се загрее до смртоносна температура. Во САД годишно умираат над 40 деца поради тоа што предолго биле оставени во загреани автомобили.

Од тие причини, односно поради фактот дека реодителите често не се упатени во тоа колку брзо се загрева автомобилот, научници во истражувањето Evaluating the impact of solar radiation on pediatric heat balance within enclosed, hot vehicles проучувале колку просечно треба различни типови на автомобили да се прегреат во текот на жешките летни денови.

Тие откриле дека возилата неочекувано брзо се загреваат кога се паркирани вон сенка. Температурата во автомобил паркиран на сонце за време на дневни температури од 35 степени Целзиусови за еден час се искачува на загрижувачки 47 степени. Температурата на воланот тогаш е поголема и знае да изнесува околу 53 степени, а топлината на седиштата во просек достигнуваат 51 степен.

Кога дете на две години во текот на жежок летен ден би се оставило во возило паркирано на сонце, најверојатно би доживеало топлотен удар за еден час, а ако оавтомобилот е во сенка, тогаш за два часа.

Автомобил паркиран во сенка е за нијанса подобра опција, но и во него брзо станува пречиси па неподносливо. По еден час, темепратурата достигнува околу 39 степени Целзиусови, воланот околу 42, а седиштата во просек околу 41 степен.

Поголемиот број деца доживуваат топлотен удар кога нивната тгелесна температура во тек на подолг временски период преминува нас 40 степени. Кога дете на две години во текот на жежок летен ден би се оставило во возило паркирано на сонце, најверојатно би доживеало топлотен удар за еден час, а ако оавтомобилот е во сенка, тогаш за два часа.