Колку точно сок смее да испие детето во зависност од возраста

За децата во развој, овошјето и зеленчукот се од огромна важност и треба да бидагт дел од основната исхрана. Но, дали за децата е здраво да пијат сокови?

Децата генерално сакаат сокови поради слаткиот вкус. Сепак, ништо не е добро да се консумира кога е пречесто. Важно е да се внимава на количината. Ако на детето му давате помали количини на сок и тоа чист цеден, тоа нема да влијае лошо на него. Сепак, соковите со додадени шеќери мора да ги избегнувате. Честата употреба на истите може да доведе до сериозни здравствени проблеми.

  • Бебе до 6 месеци

Деца на вака мала возраср не треба да пијат никакви сокови.

  • Од 6 до 12 месеци

Ако навистина сакате, можете да му дадете на вашето дете околу 150 мл свежо исцедено овошје.

  • Од 1 до 6 година

Околу 200 мл сок е во ред, повторно, важно е да е свежо исцеден.

  • Постари од 7 години

Дозволено е до 350 мл свежо исцеден сок.

Знаеме дека свежо исцедените сокови се добри за здравјето на детето, бидејќи содржат чисти витамини и хранливи материи од овошјето.

Сите останати сокови содржат голема количина шеќер и празни калории, а не даваат ништо корисно за детето. Пред да купите сок за дете, секогаш погледнете од што се состои.