ЛАРИНГИТИС: Драматична кашлица која може да ги преплаши родителите

Она што дополнително може да ги исплаши родителите е фактот дека ларингитисот може да се појави ненадејно, а често симптомите се многу полоши ноќе

Ларингитисот е воспаление на гркланот, односно ларинксот, кое најчесто е предизвикано од вирус

Лекарите се согласни дека оваа есен е една од најтешките кога се во прашање детските респираторни заболувања. Ларингитисот е една од болестите кои често се јавуваат, но и особено често се повторуваат оваа сезона.

Бидејќи се работи за вирусно заболување, третманот е симптоматски, односно важно е да се врши хигиена на носот и грлото, да се даваат антипиретици ако детето има температура и да се прават инхалации за да се олесни кашлицата. Сепак, лекарот може да процени дали можеби се јавува и бактериско воспаление на горните дишни патишта, кои се одговорни за ларингитисот, па може соодветно да се препише целна антибиотска терапија

Кога прв пат ќе слушнете кашлица предизвикана од ларингитис, ќе се исплашите. Ларингитисот е воспаление на гркланот, односно ларинксот, кое најчесто е предизвикано од вирус. Може да има класични симптоми на воспаление на грлото – болки во грлото при голтање, болка при зборување, засипнатост и губење на гласот при долго зборување и отежнато дишење. Меѓутоа, она што најчесто ги „излудува“ е кашлицата.

Кашлицата која е карактеристична за ларингитис не е „обична“ кашлица. Таа кашлица звучи како лаење на куче, па поради нејзините карактеристики понекогаш звучи многу драматично. Употребата на глас, особено прекумерната употреба, може да ја влоши кашлицата и да го зарипне гласот. Она што дополнително може да ги исплаши родителите е фактот дека ларингитисот може да се појави ненадејно, а често симптомите се многу полоши ноќе.

Овој вид на ларингитис може да потрае и две недели, па може да се каже дека тогаш се работи за акутен ларингитис. Ако трае подолго од три недели, се нарекува хроничен ларингитис. Акутната верзија е онаа што се јавува почесто кај децата, особено кај оние кои се во колектив, бидејќи предизвикувачкиот агенс е вирус. Почесто се јавува во есенскиот и зимскиот период. Се разбира, ларингитисот може да се појави и кај возрасните, но тој е далеку помалку драматичен и во поблага форма.

Симптоми на ларингитис се:

 • Засипнатост
 • Кашлица која не престанува, како лаење на куче
 • Воспалено грло
 • Губење на гласот

А може да се јават и:

 • Температура
 • Тешкотии со дишењето
 • Губење на протокот
Ларингитисот може да се повторува, но ако не трае подолго од десет дена, обично не е потребен дополнителен третман. Меѓутоа, доколку се исклучително чести, лекарот може да го испрати детето кај оториноларинголог, кој ќе ги прегледа гласните жици и гркланот. Во некои случаи, ларингитисот може да се појави како резултат на ларингофарингеален рефлукс, или рефлукс, односно враќање на киселината во грлото. Тоа може да го потврди оториноларинголог и може да препише диета и терапија за да се запре рефлуксот

Во текот на ноќните часови, детето може да има нагло влошување на болеста. Детето може да се разбуди скроз засипнато, со кашлица, па дури и да има чувство дека се гуши. Она што може да послужи како прва помош во вакви случаи е вдишувањето влажен воздух. Ако имате инхалатор дома, дефинитивно е добра идеја на вашето дете веднаш да му дадете инхалација – со физиолошки раствор. Ако немате инхалатор, можете да се затворите во бањата со вашето дете и да пуштите топла вода во кадата, а потоа да ја оставите бањата да се наполни со пареа.

Бидејќи се работи за вирусно заболување, третманот е симптоматски, односно важно е да се врши хигиена на носот и грлото, да се даваат антипиретици ако детето има температура и да се прават инхалации за да се олесни кашлицата. Сепак, лекарот може да процени дали можеби се јавува и бактериско воспаление на горните дишни патишта, кои се одговорни за ларингитисот, па може соодветно да се препише целна антибиотска терапија.

Што можете да направите?

 • Погрижете се воздухот во просторијата да не е премногу сув
 • Погрижете се детето да пие многу течности
 • Погрижете се детето да не е изложено на чад од цигари
 • Охрабрете го детето да зборува што е можно потивко

Во секој случај, доколку детето има исклучително отежнато дишење, треба да се побара помош од педијатар, кој може да му препише терапија на детето што ќе помогне. Терапијата често вклучува кортикостероиден лек кој може да го даде или примени само лекар или инхалациски кортикостероид кој се зема преку инхалатор.

Ларингитисот може да се повторува, но ако не трае подолго од десет дена, обично не е потребен дополнителен третман. Меѓутоа, доколку се исклучително чести, лекарот може да го испрати детето кај оториноларинголог, кој ќе ги прегледа гласните жици и гркланот. Во некои случаи, ларингитисот може да се појави како резултат на ларингофарингеален рефлукс, или рефлукс, односно враќање на киселината во грлото. Тоа може да го потврди оториноларинголог и може да препише диета и терапија за да се запре рефлуксот.

Она што секако мора да го направите ако ларингитисот на вашето дете се влоши ноќе е да не паничите. Паниката кај детето може да ја предизвика иста реакција, што дополнително може да ја влоши ситуацијата. Обидете се да изложите мирно дете на влажна средина и да го смирите. Зимата е пред нас и со оглед на зачестеноста на респираторните заболувања во есен, нема да биде ниту едноставна ниту лесна. Важно е да се вооружите со знаење и да останете смирени. Секако, кога нема друга опција, побарајте лекарска помош што е можно поскоро.