Мажите се менуваат само еднаш – кога ќе станат родители: 8 промени кои ги носи улогата на татко

Чувствителни, грижливи, посветени... Науката потврди дека улогата на татко значајно ги менува мажите. Еве за што се работи.

Да, да, детето е вистинска пресвртница во животот на мажот!

 

Овие осум работи се менуваат оној момент кога мажот ќе стане татко:

  • Неговиот мозок се менува

Научниците веќе имаат спроведено многу студии кои покажуваат дека машкиот мозок минува низ промени оној момент кога ќе стане татко. Тие тогаш доживуваат исти ментални емотивни реакции како и мајката.

  • Има и хормонални промени

Многу татковци тогаш имаат зголемено ниво на женските хормони, естроген, окситоцин, пролактин и глукокортикоид.

  • Стануваат почувствителни

Ќе стане многу загрижен за детето и ќе води сметка за него исто како и мајката. Можеби ќе забележите дека мажот плаче, бидејќи минува низ депресија поради големата одговорност која му се случила.

  • Ќе стане посамоуверен

Ќе биде горд татко. Нека не ве изненади фактот дека малку се перчи додека шета количка со детето.

  • Ќе одреди приоритети

Ќе минува повеќе време со семејството.

  • Ќе сака да ви помага

Ова ќе биде тешко, бидејќи на новороденчето обично му е потребна мајката, но и тој ќе се труди.

  • Ќе сака да запознае други татковци

Сака да дели совети, да разменува искуства, да зборува за децата.

  • Ќе почне да ве сака повеќе, бидејќи сега сте мајка на неговото дете.