НА ДЕТЕТО МУ ДАВАТЕ МОБИЛЕН ЗА ДА ГО СМИРИТЕ? Психолозите откриваат зошто тоа е грешка

Психологот Патриција Хачек Зубер, смета дека родителите не се ни свесни за последиците што екраните, а особено нивното користење при смирување на детето, можат да бидат опасни.

Иако многу родители на своето дете му даваат мобилен телефон или некој друг вид екран кога сакаат да го смират, многу истражувања на оваа тема покажале колку тоа всушност е штетно. Со истото се согласува и магистерот по психологија Патриција Хачек Зубер, која смета дека родителите не се ни свесни за последиците што екраните, а особено нивното користење при смирување на детето, можат да бидат опасни.

„Сметам дека е исклучително лошо да се смири детето давајќи му мобилен телефон, бидејќи родителите на тој начин ги прекинуваат емоциите на детето и детето нема можност да дознае ништо за неговата состојба и како да си помогне следниот пат. Ако му дозволиме на детето да ги искажува емоциите на општествено прифатлив начин и дека сите емоции се во ред бидејќи се појавуваат како сигнал за тоа што ни се случува, тогаш го правиме детето емотивно описменето“, објаснува Хачек Зубер, додавајќи дека екраните кога детето плаче обично ги даваат несвесните родители.

„Овој трик најчесто го користат оние родители кои многу често се попустливи и не знаат што и како да се справат со емоциите на своето дете. И тогаш се чини дека наједноставната работа е да му дадете на детето екран за да му го одвлече вниманието. Во мојата пракса ова се покажа како штетен и долгорочен пат во развојот на децата“, предупредува психологот.