Научите ги една важна работа и децата ќе растат среќни и подолго ќе живеат

Сега се знае што е клучот за бласостојба и подолг живот, но и задржување на квалитетните меѓучовечки односи.

Додека сте растеле, кога родителите ви нагласувале секогаш да кажете „благодарам„, всушност ве подучувале на тајната за трајна среќа, а не само на култура. Искрената благодарност е фактор за намалување на депресијата, а ја зголемува среќата и долговечноста.

Истражувањето кое го направила Сара Алгое, од Универзитетот во Северна Каролина, објаснува како најважен клуч за благостотојба, но и задржување на квалитетните меѓучовечки односи е благодарноста, а воедно ги спојува луѓето и ги прави среќни.

Искрената благодарост враќа позитивен одговор, а тоа создава посилна врска со долговечноста и позитивните последици.

Освен ова, истражувачите од Универзитетот за општествени и хумани науки, спровеле истражување насочено исклучиво кон благодарноста во лекувањето на депресијата и откриле дека праксата како што е пишувањето дневник за благодарности и благодарност на животот имале силен ефект.

Доколку заблагодувањето ви стане навика, вашето расположение ќе го направите подобро: може да ги промени вашите ум и тело. Истражувањата покажале дека луѓето кои практикуваат да се заблагодарат, ги имаат овие предности:

  • Помалку депресија
  • Подобра контрола на нагони (трошење, исхрана, пиење идр.)
  • Поголем оптимизам и позитивност
  • Посилен имун систем
  • Помало ниво на хормонот на стрес кортизол
  • Понизок крвен притисок

Но, само изговарањето на зборот благодарам, не е доволен. Според психолозите,  децата помлади од 6 години може да ја препознаат разликата меѓу едноставното изговарање и искреното заблагодарување.

Три совети како да одгледате благодарни деца

  1. Бидете им пример – децата гледаат и слушаат што родителите им велат и на кој начин тоа го изговараат. Кога сте искрено благодарни и вашата децата ќе научат.
  2. Разговарајте за благодарноста – зборувајќи на оваа тема, вашето дете ќе биде свесно за неговата важност, како и потребата да ја развие оваа навика.
  3. Унапредете ја можноста за развивање на благодарност – волонтирајте и учествувајте во активности кои ќе му помогнат на детето да види колку може да биде среќно ако им помогне на другите, а ќе им помогне да се чувствуваат и поблагодарни.