Новата генерација девојчиња самопочитувањето го гради исклучиво на основа на физичкиот изглед

Немаат ниту 13 години, а веќе ги чупаат веѓите, ги исцртуваат, одат на козметичар...

Немаат ниту 13 години, а веќе ги чупаат веѓите, ги исцртуваат, одат на козметичар…

И ако некој од врсниците им каже дека не се доволно убави или нашминкани, губат самодоверба. Терапевт од Вашингтон, Нел Пламер, предупредува дека се создава нова генерација на девојчиња чие самопочитување се гради исклучиво на основа на изгледот.

“Затоа престанете да им ги исполнувате хировите, да ги носите на корекција на веѓите, депилација, и да се согласувате на се што ќе ви кажат“, вели Пламер.

Така, само ќе ги поттикнете да бидат пооптоварени со физичкиот изглед и никогаш да не научат кои се навистина, колку знаат и колку вредат. Цел живот ќе се потпираат на тоа како изгледаат и постојано ќе бидат незадоволни, оти никогаш нема да ги добијат саканите потврди, потенцира терапевтот.