Одењето на училиште пред 8:30 часот го зголемува ризикот за депресија кај учениците

Според оваа студија, доцното почнување на училишниот час, заедно со подобрување на квалитетот на сонот, може да биде добитна комбинација, како за здравјето, така и за продуктивноста кај децата.

Нови истражувања во Универзитетот Рочестер сугерираат дека започнувањето на првиот час пред 8:30 часот го зголемува ризикот од депресија и анксиозност кај децата.

„Прераното започнување на првиот час создава притисок кај децата дали доволно ќе се наспијат, па го зголемува ризикот од многу ментални заболувања„ вели д-р Џек Пелт, водич на студијата.

Според оваа студија, доцното почнување на училишниот час, заедно со подобрување на квалитетот на сонот, може да биде добитна комбинација, како за здравјето, така и за продуктивноста кај децата.

Недоволно сон предизвикува депресија

Во истражувањето учествувале 197 ученици на возраст од 14 до 17 години. Испитаниците одговарале на прашања, а резултатите покажале дека оние ученици кои имаат лоши навики кога спиењето е во прашање, имаат симптоми на депресија и ансиозност.

За доволно часови сон, учениците треба да стекнат рутина за легнување секој ден во исто време, а пред спиење не треба да користат мобилни телефони ниту да гледаат телевизија.