ПЕТ БОЛЕСТИ КОИ МОЖЕТЕ ДА ГИ НАСЛЕДИТЕ ОД РОДИТЕЛИТЕ: На некои од нив може да делувате превентивно, еве како

Здравиот начин на живот, вклучувајќи правилна исхрана, физичка активност и откажување од пушење, може значително да го намали ризикот од срцеви заболувања. Истражувањата покажале дека овие фактори се особено важни за луѓето со генетска предиспозиција за срцеви заболувања

Генетиката не е единствениот фактор што влијае на нашето здравје - околината, семејната историја, начинот на живот и случајноста исто така играат значајна улога

Генетиката игра клучна улога во одредувањето кои карактеристики ги наследуваме од нашите родители, вклучувајќи ја бојата на очите, косата и обликот на носот. Сепак, важно е да се напомене дека генетиката не е единствениот фактор што влијае на нашето здравје. Околината, семејната историја, начинот на живот и случајноста исто така играат значајна улога, вели експертката за рак д-р Мери Фрејвогел.

Ова се некои од наследните болести и нарушувања на кои можеме да влијаеме со текот на времето.

Срцеви заболувања

Здравиот начин на живот, вклучувајќи правилна исхрана, физичка активност и откажување од пушење, може значително да го намали ризикот од срцеви заболувања. Истражувањата покажале дека овие фактори се особено важни за луѓето со генетска предиспозиција за срцеви заболувања.

Наследните фактори играат улога во појавата на депресија, но тоа не значи дека секој со семејна историја на депресија ќе го развие ова нарушување. Сепак, запознавањето со семејната историја може да помогне во рано идентификување на симптомите и барање соодветна помош

Рак на дебелото црево

Навременото тестирање за аденоматозни полипи може да помогне да се открие зголемен ризик од рак на дебелото црево. Луѓето со семејна историја на оваа болест треба да се подложат на прегледи порано.

Целијачна болест

Гените се поврзани со целијачна болест, а луѓето кои имаат роднини од првата генерација со оваа болест имаат поголем ризик да развијат целијачна болест. Правилната исхрана и избегнувањето на глутен се клучни за справување со оваа болест.

Зголемен холестерол

Луѓето со генетско нарушување познато како хиперхолестеролемија имаат поголем ризик да имаат високо ниво на „лош“ холестерол уште од раѓање. Раниот третман може значително да го намали ризикот од срцеви заболувања.

Депресија

Наследните фактори играат улога во појавата на депресија, но тоа не значи дека секој со семејна историја на депресија ќе го развие ова нарушување. Сепак, запознавањето со семејната историја може да помогне во рано идентификување на симптомите и барање соодветна помош.