Пет позитивни работи што децата ќе ги паметат од детството

Иако децата можеби не се сеќаваат на првите неколку години од својот живот, искуствата што ги проживуваат во тој период се многу важни и имаат значително влијание врз нивниот развој.

Детството е многу важен период бидејќи ги обликува децата во возрасни кои ќе станат во иднина. Но, иако децата можеби не се сеќаваат на првите неколку години од својот живот, искуствата што ги проживуваат во тој период се многу важни и имаат значително влијание врз нивниот развој. Затоа, терапевтката и мајка на три деца, Керол Ким,  споделува пет најважни работи кои децата често ги паметат од детството.

  1. Квалитетно време поминато заедно

Одвојувањето време за дружење со децата е многу важно. „Играњето игри, читањето книги или само разговор може да создаде силни среќни спомени. Овие моменти им покажуваат на вашите деца дека сте присутни и дека се сакани и ценети. Ова може да ја зголеми нивната самодоверба“, истакнува Ким.

  1. Зборови на охрабрување

“Охрабрувачките зборови можат да имаат огромно влијание врз децата, и во добри и во тешки моменти. Децата често бараат одобрување од нивните родители, а вашите позитивни зборови можат да бидат моќен мотиватор и извор на утеха. Покрај тоа, тие можат да им помогнат на децата да веруваат во себе, да прифатат нови предизвици и да продолжат кога работите стануваат тешки. Тие им помагаат да изградат отпорност“, објаснува терапевтот.

  1. Семејни традиции

Традициите можат да создадат чувство на стабилност и заедништво кај децата. „Традициите, како што се празничните прослави, рутините за викенд или годишните патувања, обезбедуваат структура и нешто на кое децата треба да очекуваат, зајакнување на семејните врски“, вели Ким.

  1. Дела на добрина

Терапевтот објаснува: „Гледањето и правењето добри дела остава силен впечаток на децата. Тоа им покажува колку е важно да се биде љубезен и грижлив. Тие се сеќаваат колку е добро чувството да им се помага на другите и да се види како и нивните родители помагаат. Исто така им помага на децата да ги разберат туѓите чувства.“

  1. Удобност и утеха во тешки времиња

Поддршката на децата кога се болни, исплашени или вознемирени е многу важна бидејќи токму тогаш им е најпотребна. Присуството на родителите во овие моменти остава трајно влијание врз децата.

„Како родители, нашите зборови и постапки можат да остават емоционални лузни на нашите деца, дури и кога одредени настани исчезнуваат од сеќавањето. Чувството дека се сакани и поддржани им помага на децата да развијат самодоверба, издржливост, доверба и чувство на припадност. Нашата љубов и поддршка стануваат нивни внатрешен глас, влијаејќи на нивните избори и постапки во текот на нивниот живот“, заклучува Ким.