Понекогаш ги мешате имињата на вашите деца? Психолозите објаснуваат зошто тоа се случува

„Кога сте во брзање. под стрес или извршувате повеќе задачи, се потпирате на автоматските одговори за да ги исфрлите информациите, во овој случај, името на вашето дете“

Не мора да се срамите ако ги помешате имињата на вашите деца. Според психологот Саманта Дефлер, ова им се случува на повеќето луѓе и не е нужно знак на загриженост, туку веројатно е знак на стрес.

„Кога сте во брзање. под стрес или извршувате повеќе задачи, се потпирате на автоматските одговори за да ги исфрлите информациите, во овој случај, името на вашето дете“, објаснува таа.

Психологот препорачува да забавите и да се фокусирате на личноста со која разговарате за правилно да го изговорите името.

„На пример, јас го имам името на мојот син Емет на „брзо бирање“ во мојот мозок, така што често мојот сопруг, па дури и нашата мачка ја нарекуваме Емет“, додава таа.

Инаку, д-р Дефлер вели дека сите мајки со кои разговарала признале дека повремено ги мешааат имињата на нивните деца. Во анкетата на 1.700 луѓе, повеќе од половина од учесниците се нашле во ситуација да некој погрешно ги нарекол, а 95 отсто рекле дека член на семејството ги нарекол со погрешно име.