Предвременото породување може да биде поврзано со летните жештини

Научниците вршеле истражување на основа на породувањата во Монтреал во летниот период.

Врска помеѓу надворешната температура и ризикот од предвремено породување навистина постои. Истражувачите се обиделе да ја покажат поврзаноста помеѓу горештините и породувањето, следејќи ги породувањата во термин и пред терминот.

Тие користеле податоци од 206.929 породувања во термин и 12.390 породувања пред термин во Монтреал, Канада во периодот од јуни до септември од 1981 до 2010 година.

Истражувачите се обиделе да ја покажат поврзаноста помеѓу горештините и породувањето, следејќи ги породувањата во термин и пред терминот.

Се покажало дека топлотните бранови, односно 4 до 7 дена по ред со надворешна температура од 32 степени Целзиусови, го зголемуваат ризикот од порано породување за 27%.

Практично се покажало дека жените кои биле зиложени на тие екстремни температури обично раѓаат деца во 37. и 38. недела, наместо во 40.

Токму поради тоа, на сите трудници им се препорачува да избегнуваат големи горештини и вакви топлотни бранови, бидејќи тие две недели, односно породувањето пред термин, се многу значајни за развојот на бебето.