ПРЕПОРАКИ ЗА ЗАШТИТА ОД ТОПЛОТНИ БРАНОВИ: Македонија во жолта фаза, хидрирајте ги децата – давајте им чаша вода на секои 20 минути

Денеска и во наредните два дена, целата држава ќе биде зафатена со температури од жолта (алертна) фаза. За време на топлотни бранови, здравјето на бебињата и децата може да се влоши брзо. Треба да се преземат одредени мерки на претпазливост за да им биде поудобно и да се намалат здравствените ризици

Планирајте активности на отворено пред 10 часот и по 15 часот. Кога топлината е помалку интензивна и УВ зрачењето е помало

 

Според информациите од Управата за хидрометеоролошки работи, денеска и во наредните два дена, целата држава ќе биде зафатена со температури од жолта (алертна) фаза. Под влијание на топол бран утре (вторник, 02.07.2019 година) и во среда (03.07.2019 година) максималните температури насекаде ќе бидат над 30, а на повеќе места ќе надминат и 35 степени. Зголемената влажност на воздухот ќе допринесе да се има чувство дека температурите се повисоки од измерените. Од среда до петок во попладневите часови ќе има услови за локален пороен дожд и грмежи.

Децата нека внесуваат поголемо количество течности, најдобро обична вода за пиење
Министерството за здравство апелира граѓаните да ги почитуваат општите препораки за заштита од високите температури:

– Заштита од директна сончева изложеност, избегнување престој на отворено во периодот од 11 до 17 часот;

– Носење светла и лесна облека, а при директна изложеност на сонце носете заштитни очила и капа (светлите бои ја рефлектираат светлината);

– Консумирање лесна храна и течности, посебно да се внимава при подготовка и консумирање на храната, како и избегнување термички необработени производи, на пример, мајонези од домашни јајца и внимателно да се консумира сладолед и разни кремови;

– Потребно е внесување поголемо количество течности, најдобро обична вода за пиење, а да се избегнуваат алкохолните пијалаци;

– При влегување во возило, потребно е тоа одреден период да се проветри;

– Во текот на ваквите екстремно топли денови, останете во затворени простории (пред се, климатизирани), а при неопходен престој на отворен простор во овој период, да се најде можност за почести одмори под сенка;

– На хронично болните лица им се препорачува редовно земање на пропишаната терапија.

Почесто доете го Вашето бебе

ЗАШТИТА НА БЕБИЊА И ДЕЦА

За време на топлотни бранови, здравјето на бебињата и децата може да се влоши брзо. Треба да се преземат одредени мерки на претпазливост за да им биде поудобно и да се намалат здравствените ризици.

Хидрирајте ги Вашите деца, се вели во ПРЕПОРАКИТЕ ЗА ЗАШТИТА ОД ШТЕТНИ ЗДРАВСТВЕНИ ЕФЕКТИ ОД ТОПЛОТНИ БРАНОВИ на Институтот за јавно здравје.

  • Дајте им чаша вода на секои 20 минути.
  • Почесто доете го Вашето бебе.
  • Освежувајте ги Вашите деца често:
  • Во базен или во бања или туш најмалку двапати дневно.

  • Освежете ја кожата со влажна крпа неколку пати на ден.
  • Заштитете ги Вашите деца од топлина:
  • Облечете ги во лесна облека.
  • Покријте ја главата со широка шапка.
  • Никогаш не ги оставајте сами во слабо вентилирана просторија.
  • Никогаш не ги оставајте сами во затворен автомобил изложен на директно сонце.
Ограничете ја нивната изложеност на топлина

Ограничете ги нивните активности на отворено, како што се спортските натпревари и други физички активности во најтоплиот дел од денот.

Планирајте активности на отворено пред 10 часот и по 15 часот. Кога топлината е помалку интензивна и УВ зрачењето е помало.