РЕФЛУКС КАЈ ДЕЦА: Повеќето бебиња го надминуваат рефлуксот на возраст од 11-12 месеци

Ако плукањето на вашето бебе оди подалеку од едноставно исфрлање, тоа може да покажува знаци на гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)

Избегнувајте да го храните вашето дете откако ќе плукне

Плукањето, исто така познато и како рефлукс или гастроезофагеален рефлукс (ГЕР), прави неред. Но, за разлика од повраќањето, тоа обично не е болно, а бебињата често дури и не забележуваат дека плукаат. Тоа е повеќе загрижувачки за родителите отколку за бебето. Ако плукањето на вашето бебе оди подалеку од едноставно исфрлање, тоа може да покажува знаци на гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Повеќето бебиња го надминуваат рефлуксот на возраст од 11-12 месеци.

Јавете се на доктор ако вашето дете:

 • Плука кафеава, црвена или зелена течност,
 • Секој пат силно повраќа или плука,
 • Повраќа, а потоа има проблеми со дишењето или се гуши,
 • Не јаде или не става тежина,
 • Често плаче,
 • Навлажнува помалку пелени од вообичаено,
 • Многу е поспано или уморно,
 • Има проблеми со дишењето.

 1. ДОДЕКА ГО ХРАНИТЕ БЕБЕТО…
 • Хранете го вашето бебе во исправена положба, а не додека лежи.
 • Нека подждригне на секои три до пет минути, особено ако го храните со шише, доколку пак доите погрижете се да подждригне пред да се префрлите на другата дојка.
 • Ако докторот го видел вашето дете, тој може да препорача згуснување на формулата со оризови житарки. Можеби ќе треба да земете поширока цуцла за шишето.
 • Ако се храните со формула, разговарајте за промена на формулата со вашиот педијатар доколку плукањето е голем проблем.

 1. ПО ХРАНЕЊЕТО
 • Избегнувајте да го храните вашето дете откако ќе плукне. Почекајте до следното планирано време за хранење.
 • Прашајте го вашиот педијатар дали вашето дете го доите соодветно време или дали шишињата се со правилна големина и погрижете се да не претерувате со хранење.
 • Држете го вашето дете исправено 30 минути по хранењето и обидете се да го држите колку што можете помирно. (WebMD)