РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Гулаш од рерна

Постојат бројни рецепти за подготовка на гулаш, но овој денес што ви го нудиме е едноставен и вкусен, кој го заслужува вашето внимание.

Потребно:

  • 800 гр свински бут
  • 400 гр црвен кромид
  • 3 чешниња лук
  • 600 гр компири
  • 400 гр моркови
  • 300 гр грашок
  • 1 литар бујон од месо
  • 50 гр свинска маст
  • Сол, црн пипер
  • 1 лажичка свеж магдонос
  • 1 ловоров лист

Подготовка: Кромидот и лукот исечкајте ги ситно, а компирот, морковот и месото исечкајте ги на коцки. Посолете го месото, заруменете го во тавче од сите страни, префрлете го во сад за печење подмачкан со масло, ставете го во рерна и печете го десет минути на 180 °C. Во меѓувреме се динста кромидот, кога ќе омекне, се додава лукот, се пропржува кратко, се додаваат коцките компир и морков и се налева малку бујон. Додадете сол, варете околу дваесет минути, мешајќи и повремено додавајќи од бујонот. Додадете го грашокот, магдоносот и ловоровиот лист, варете уште 2-5 минути, па додадете го месо, зачинете со бибер и послужете. Добар апетит!