Потребно:
- 2 главици кромид
- 1 кг свежа зелка
- 3 лажици паста од домати
- 1 лажица оцет
- 1 лажица шеќер
- 1 лажица брашно
- 2 ловорови листови
- 1/2 чаша вода
- 200-220 мл бујон од зеленчук
Подготовка: На малку масло пропржете го исечканиот кромид, а кога ќе омекне додадете ја ренданата зелка. Пржете уште 3 минути, со постојано мешање, а потоа додадете го бујонот од зеленчук. Покријте и варете околу 15 минути, а потоа додадете ја доматната паста, оцетот, брашното и ловоров лист. Добро измешајте и варете ја слатката зелка уште 10 минути. После тоа во зелката додадете црн пипер и сол, па измешајте. Добар апетит!