РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Ќофтиња од зелка

Наместо добро познатите ќофтиња од мелено месо, направете ги од зелка. Вкусот е можеби и подобар, а многу лесно се поготвуваат, особено кога уморни се враќате од работа, а немате ручек. Во комбинација со салата се вкусен оброк што повторно ќе го направите.

Потребно:

  • 400гр зелка
  • 1 морков
  • 150гр сирење
  • 2 јајца
  • 3 парчиња млад кромид
  • 4 лажици презла
  • 125гр моцарела
  • 50гр пармезан

Подготовка: Зелката исечете ја на ленти, а морковот изрендајте го. Прелијте ги со вода и варете 10-тина минути. Исцедете ги и измешајте ги со изренданото сирење. Додадете ги јајцата, пресзлата, исечканиот млад кромид и се добро соединете. Со лажица вадете од смесата и додавајте по мало парче моцарела, формирајте топче и извалкајте го во пармезан. Тавчето во кое ќе печете, намастете го и наросете го со презла, па наредете ги ќофтињата. Печете на 180 степени, околу половина час.